Skip to content

VESTUARI i ESTRIS

DIBUIXOS DELS VESTITS, BALL DE DIABLES (ESQUENA)

ESTRIS

VIDEOTECA / DOCUMENTACIÓ

 

 

BREU HISTÒRIA SOBRE EL VESTUARI i ELS ESTRIS

VESTUARI i ESTRIS

El Ball de Diables de l’Arboç sempre s’ha conegut amb vestits d’arpillera.
En el llibre de la colla escrit per Cruanyes (1988) s’esmenta que els vestits no es comencen a pintar fins al 1944. No obstant això, en fotografies trobades més recentment que daten del 1902, ja es veuen els vestits pintats amb un estil de dibuixos molt similar als actuals. La dada més antiga que es té de la colla és precisament la de l’encàrrec per a la confecció de vestits nous a Vilafranca l’any 1846.
Quan el 1944 es van refer una part dels vestits, els va pintar el reconegut pintor vilanoví Enric-Cristòfor Ricart, que va seguir l’estil i el disseny dels vestits ja existents. Totes les vegades que s’han hagut de refer els vestits, s’ha seguit el mateix disseny i s’han repetit els mateixos dibuixos. La roba ha evolucionat cap a una barreja d’arpillera i lli, cosa que fa que sigui un teixit més dens i que costi més de cremar. En les renovacions successives dels estris de la colla, sempre s’ha mantingut el disseny original.
El Ball de Diables de l’Arboç conserva uns timbals de començament del segle XIX que, per les seves característiques, es creu que pertanyien a l’exèrcit francès que va saquejar la vila l’any 1808. Aquests timbals han servit de mostra perquè l’Enric Martí, de Torrelles de Foix, construís molts dels timbals de les colles que es tracten en aquest estudi.

DIABLE, Porta un vestit d’arpillera de dues peces.
La jaqueta, amb caputxa, té dos dibuixos de dues bèsties diabòliques als davants i un dibuix més gran del mateix estil a l’esquena. Tots els dibuixos estan pintats de color verd, vermell, blanc i negre. Cal destacar que no hi ha dos dibuixos iguals en cap vestit, i en el llibre de la colla hi són representats tots. La jaqueta té els baixos retallats a l’estil de les ales dels ratpenats. La caputxa porta dues banyes de lona vermelles i està pintada amb cercles verds, negres, vermells i blancs perfilats amb negre. La tapeta, els punys de les mànigues i la caputxa estan perfilats amb una tira ampla vermella de la mateixa roba que les banyes.
Els pantalons, porten unes flames vermelles pintades als baixos i perfilades amb negre. Als dos laterals exteriors dels camals hi ha una tira ampla de roba vermella.
Porta espardenyes, de vetes negres i, quan porta mitjons, són blancs.
Porta mocador al cap negre amb piquets blancs.
Porta maça.

MAÇA, Maça de fusta.
Mànec amb detalls tornejats i pintat amb franges d’amplades diverses negres i vermelles. El cap de la maça té forma el·líptica, de bóta, està pintada de negre i també té detalls tornejats. El clau fa aproximadament uns 10 centímetres i s’hi poden arribar a carregar tres carretilles.

LLUCIFER, Porta el mateix vestit que el diable però amb una capa a sobre. La jaqueta té els mateixos rivets vermells que la del diable, i està pintada, tant davant com darrere, amb tot de cercles de diferents mides de color verd, negre, vermell i blanc perfilats amb negre. A les mànigues hi ha pintades unes petites figures diabòliques. La caputxa, que no porta banyes, és igual que la del diable, i també hi ha els mateixos cercles.
Els pantalons només es diferencien dels del diable en el fet que, en el cas del Llucifer, la tira de roba de l’exterior dels camals no és vermella sinó que és una senyera, característica que li dóna un toc de distinció.
La capa, que té forma arrodonida i li arriba a mitja cuixa, va lligada al coll amb una veta vermella. Està tota rivetejada amb una tira de roba vermella i porta pintada una gran bèstia diabòlica amb els mateixos colors que els dibuixos dels diables.
Porta un casc tipus tiara de cartró pedra platejat amb corones platejades i daurades, presents ja a les tiares pontifícies del segle X, a la base i a mitja alçada. De la part superior del casc, en surt una punxa de fusta de forma romboide pintada de vermell en l’extrem superior, que a la tiara pontifícia era una creu. Porta el mateix mocador, les mateixes espardenyes i els mateixos mitjons que el diable.
Porta ceptrot.

CEPTROT, Mànec de fusta amb els mateixos detalls que la maça del diable, però amb una secció més gruixuda.
El cap del ceptrot és una caixa de ferro formada per dos cons units per la base, pintada de negre, amb unes flames vermelles al con inferior, una sanefa vermella a la part central i el logotip de la colla i una mena de ratapinyada al con superior. La part superior té forma de forca trident amb tres varetes de ferro. La vareta central és més llarga i puja vertical-ment, i les dues laterals tenen una lleu divergència. Té una alçada total de 262 centímetres i un pes de 4,3 quilos. No s’acostuma a carregar de carretilles, sinó de sortidors.

DIABLESSA, Porta una jaqueta llarga fins als genolls. Porta una doble tapeta de roba vermella, amb dobles botons i unes tires de roba que fan de dobles traus. A l’alçada de les espatlles,  als baixos i als avantbraços, hi porta unes tires de roba vermella amb formes triangulars, que fan la sensació que el vestit està format per diferents capes de roba. Els punys també són de roba vermella. Als dos davants hi porta pintades petites bèsties diabòliques i a l’esquena una altra de grans dimensions, tot amb els mateixos colors que els dibuixos dels diables. La jaqueta porta caputxa sense banyes, pintada com la del diable. Els pantalons són iguals que els del diable. Porta una corona metàl·lica amb formes de flames de color vermell perfilada amb negre, un collaret de boles de fusta vermelles, i el mateix mocador, les mateixes espardenyes i els mateixos mitjons que el diable.
Porta forca. 

FORCA, Forca trident.El mànec, pintat també amb franges vermelles i negres, és de fusta tornejada i forma dues meitats gairebé idèntiques i simètriques unides per una esfera. El trident és de ferro, i té una vareta central més llarga i dues de laterals amb certa divergència. La part del trident és igual que la del Llucifer, però de dimensions més reduïdes.

ARCÀNGEL SANT MIQUEL, Porta una túnica de color blanc fins a mitja cama amb uns rivets platejats al coll, a les mànigues i als baixos. Porta un cordó platejat a la cintura, una corona de fulles verdes al cap i espardenyes de vetes negres. Porta espasa i escut.

ESPASA, Espasa de fusta envernissada. L’empunyadura és d’un to més fosc que la fulla. La fulla és ondulada.

ESCUT, Escut de fusta de forma ogival. Porta l’escut de l’Arboç en baix relleu, fet amb diferents tons de fusta.

ÀNGEL, Porta una túnica de color blanc fins a mitja cama amb uns rivets daurats al coll, a les mànigues i als baixos. Porta un cinturó de pell ample i espardenyes de vetes negres. Porta espasa i escut.

ESPASA, Espasa de fusta envernissada. L’empunyadura és d’un to més fosc que la fulla. La fulla és ampla i no gaire llarga.

ESCUT, Escut de fusta de forma rodona. Porta un baix relleu format per una creu i motius florals, fet de diferents tons de fusta. Les espases i els escuts de l’Arcàngel i de l’Àngel són obra de l’artista arbocenc Josep Roquer i Hugué, i es van estrenar la Festa Major de 2005. ABANDERAT

TIMBALER, Porta el mateix vestit que el diable. Porta timbal.

TIMBAL, El timbal que surt al gràfic dels estris és un dels dos que té la colla que daten de començament de segle XIX. El timbal té el cos de fusta pintada de color negre i amb formes abstractes pintades dels mateixos colors que els vestits. Els cèrcols són de fusta i tenen uns forats per on passen les cordes que els tensen. Les cordes estan unides de dues en dues per uns tensors de pell que s’apugen o s’abaixen segons calgui. La membrana també és de pell. Des de fa uns anys, la colla ha deixat de tocar els dos timbals antics per poder-los conservar millor, i n’ha adquirit uns altres que en són una rèplica i que han estat construïts pel fuster de l’Arboç Josep Rovira i per l’Enric Martí de Torrelles de Foix.

ABANDERAT, Porta el mateix vestit que el diable. Porta maça amb bandera.

MAÇA AMB BANDERA, És la mateixa maça que el diable, però el mànec és més llarg. Porta una bandera d’arpillera amb l’extrem que flameja tallat de forma irregular. La bandera té un rivet de color vermell. Pintada a les dues cares, hi ha una bèstia diabòlica molt semblant a la que porta el Llucifer pintada a la capa, però amb l’escut de l’Arboç al ventre, i la inscripció “Ball de Diables de l’Arboç”. Es va incorporar a la colla als anys setanta.

SAQUER, Porta el mateix vestit que el diable. Porta les carretilles que ha de donar als diables a les mans. Un d’ells empeny el carro.

CARRO, Carro de fusta pintat de color negre amb el logotip i el nom de la colla a cada costat. Va substituir el sac d’arpillera als anys vuitanta.