Skip to content

LA CARRETILLADA

BREU HISTÒRIA SOBRE LA CARRETILLADA

LA CARRETILLADA

No podem parlar de “La Carretillada” sense fer referència destacada a “l’Auto Sacramental”.
Considerada per molts com l’èxtasi de final de festa, a l’arboç, “La Carretillada” no es mes que el final de l’auto sacramental on la Diablesa, enfadada per la derrota davant de les forces del be, castiga als diables a l’infern on textualment cita:

Puig que tanta culpa en teniu,
I heu caigut tots en l’esmena,
Vindreu a l’infern amb mi…
I us calaré foc a l’esquena.

Amb aquesta declaració, un cop vençuts per l’Arcangel, els diables avergonyits per la derrota, no fan mes que una demostració de poder a l’infern que tothom coneix com “La Carretillada”

“La Carretillada” és l’actuació més destacada del Ball de Diables de l’Arboç, i mereix una atenció especial la coreografia, que es forma mentre els diables van evolucionant al so dels timbals sota les espurnes. Els diables evolucionen al voltant de vint minuts donant voltes en sentit contra horari en una part de la plaça de la Vila, coneguda com el “Racó de La Carretillada”, sempre ballant i donant voltes sobre ells mateixos mentre van avançant.

El Llucifer, sempre magnànim caminant o parat al bell mig. La Diablessa que també ocupa el centre de la rotllana, balla com els diables, i ocasionalment algun altre membre, se situen al mig del cercle i tiren tota mena de pirotècnia.

Dos caladors, situats a banda i banda del cercle, encenen les carretilles que van proporcionant els membres de la intendència.

Per culminar “La Carretillada”  donant-li mes intensitat, els diables fan un “Pont” ( encesa conjunta), de gran espectacularitat, situats també en cercle, però aquesta vegada ballant sobre si mateixos sense moure’s del lloc i sense fer voltes.

Un cop finalitzat el “Pont”, el Llucifer tanca “La Carretillada” amb tres solemnes sortidors.