Skip to content

HISTÒRIA DEL BALL DE DIABLES

BREU HISTÒRIA SOBRE EL BALL DE DIABLES DE L'ARBOÇ

No hi ha gaires documents on investigar sobre les primeres participacions de la colla en el ric seguici popular que ha tingut històricament la vila de l’Arboç, a causa de la destrucció l’any 1936 dels arxius parroquials i de les diferents cremes que ha patit la vila.

La primera referència data del 1846, on hi consta la compra per part de l’Ajuntament de la renovació dels vestits confeccionats a Vilafranca. Des d’aquesta data, el ball no ha deixat mai de sortir, excepte en períodes de guerres, i és així com ha pogut mantenir les característiques originals.

L’element més representatiu del Ball de Diables de l’Arboç és la carretillada, tot un espectacle on la intensitat i la continuïtat del foc de les carretilles dels diables converteixen un racó de la plaça de la Vila en un veritable infern. És la fita que tots els diables esperen durant l’any, fins al punt que els membres de la colla no compten els anys que fa que pertanyen a la colla sinó les carretillades que han fet. Aquest acte és àmpliament reconegut en el món dels balls de diables, i és una cita a la qual acudeixen anualment diables d’arreu. Es fa el diumenge de la Festa Major (el quart diumenge d’agost és festa major a l’Arboç) al vespre, després de l’acte sacramental.

Cal destacar que el Ball de Diables de l’Arboç va organitzar l’any 1981 la Primera Trobada de Diables de Catalunya, en què van participar només setze colles, per l’escàs nombre de colles que hi havia en aquella època.

En les trobades següents, la quantitat de colles va anar augmentant molt per l’impuls que es va donar a la cultura popular i tradicional en l’època democràtica.

L’any 1988, el Ball de Diables de l’Arboç va publicar un llibre monogràfic a càrrec d’Esteve Cruanyes on es fa un repàs de la història, la trajectòria i les característiques de la colla.

El Ball de Diables de l’Arboç, el formen actualment més de seixanta membres, dividits en tres grups: Ball de Diables, Ball de Diables
Infantil, creat el 1981, i Drac Badalot, estrenat l’any 1993. Les principals actuacions de la colla són:

El quart diumenge d’agost. Festa Major de l’Arboç. 

El dissabte a la tarda es fa una cercavila amb sortida i arribada a la plaça de la Vila, i posteriorment, l’anada i sortida de completes, des de la plaça de la Vila fins a l’església. El diumenge al matí fan matinades i l’anada a completes. Un cop han actuat tots els balls, després de la sortida del consistori de l’església i just abans d’iniciar-se la jornada castellera, el ball de diables fa una entrada a plaça fent mofa d’algun tema de l’actualitat social i política. És com la posada en escena d’un vers satíric. A continuació reciten els versos en una tarima a la plaça de la Vila.

El diumenge a la tarda participen en la processó de Sant Julià, amb sortida i arribada a l’església. Després de l’actuació de tots els balls populars a la plaça de la Vila quan s’acaba la processó, representen l’acte sacramental i seguidament fan la carretillada al lloc anomenat racó de la carretillada.

El Ball de Diables de l’Arboç porta el seu ball arreu del país així com a l’estranger, Itàlia, Suïssa, França, Portugal, Espanya, Etc.

També es membre fundador de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de  Catalunya, que és l’encarregada d’impulsar i donar a conèixer els models tradicionals del nostre país.