Skip to content

DRAC BADALOT

BREU HISTÒRIA SOBRE EL DRAC

El Drac Badalot el va fer, per encàrrec del Ball de Diables de l’Arboç, la constructora de bestiari popular Dolors Sans l’any 1993. És un drac majestuós inspirat en els dibuixos de les jaquetes dels diables de l’Arboç i dels esgrafiats de la capella de Sant Antoni de l’hospital de la vila.

Els seus 5 caps infonen força, que junt amb els 10 tridents (basats en el ceptrot del Llucifer i la forca de la diablessa dels diables arbocencs ) donen 30 punts de foc. Els seus 3 metres i escaig d’alçada el converteixen en un dels dracs més ferotges i espectaculars de la nostra terra.

Actualment componen la colla del drac Badalot 20 diables: 7 parelles de portadors, 4 timbalers, l’encenedor i l’encarregat de la pirotècnia. Els membres de la colla formen part de l’entitat Ball de Diables de l’Arboç.

El vestuari dels dragués està compost per un vestit de diable de roba de sac, amb dibuixos de l’artista arbocenc Eduard Vallès que segueixen el mateix disseny dels vestits dels diables, amb dibuixos d’ell mateix, i de l’artista vilanoví Ricard, que els pintà als anys 40.

Els 4 timbals del drac són iguals que els ja centenaris timbals del Ball de Diables de l’Arboç que han servit de model per a nombrosos balls de diables i dracs de Catalunya. Són de fusta i pell i els va construir l’artesà local Josep Piso; el seu so i repic és el mateix que el del Ball de Diables, i és per això que quan el Badalot actua sol poden acompanyar-lo fins a 11 timbals.

El drac participa a la Festa Major de l’Arboç i ha realitzat nombroses sortides a d’altres poblacions catalanes i a l’estranger.